Közlekedésbiztonság – Orvosi alkalmassági vizsgálatok – Speciális kiegészítő egészségügyi vizsgálatok – Alvászavar szűrés – Pszichológiai alkalmasság

 Közlekedésbiztonság – Orvosi alkalmassági vizsgálatok – 
Speciális kiegészítő egészségügyi vizsgálatok –
Alvászavar szűrés – Pszichológiai alkalmasság

Bejelentkezés/Regisztráció az e-munkaegeszsegugy.hu integrált rendszerbe

Kiegészítő vizsgálatok

A közúti járművezetők egészségi alkalmassága vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy a közúti járművezetőjelöltnek, illetőleg a közúti járművezetőnek nincse olyan betegsége, testi vagy szellemi, illetőleg érzékszervi fogyatékossága, amely őt a közúti járművezetésre egészségi szempontból alkalmatlanná teszi; továbbá azoknak a feltételeknek, illetőleg korlátozásoknak a meghatározása, amelyek mellett a vizsgált személy betegség, testi vagy érzékszervi fogyatékosság fennállása esetén is vezethet közúti járművet.

A munkaköri alkalmassági vizsgálat célja annak megállapítása, hogy egy meghatározott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelés a vizsgált személy számára milyen igénybevételt jelent és annak képes-e megfelelni. A Fokozottan baleseti veszélyekkel járó munkakörök, tevékenységek listáját a rendelet taxatíve meghatározza azzal, hogy ide sorolja az egyéb baleseti veszéllyel járó munkakörök közül azokat, amelynek során a munkavállaló mozgó munkaeszközök, munkaeszközök mozgó elemei, haladó (mozgó) termékek, alapanyagok, félkész és késztermékek mellett vagy közelében végez munkát. Ennek megfelelően balesetveszélyes munkakörnek számít valemennyi munka/erő és emelőgép gép kezelését/vezetését végző munkakör ill. ezen gépek vezetésére/kezelésére jogosító vezetői engedély elbírálása során megfelelő esetben az 2-es csoportú  közúti járművezetők egészségi alkalmasságának elbírálásának szabályait kell követni az alkalmasságot elbíráló orvosnak.  

 

A közúti járművezetők -1 és 2-es csoport – egészségi alkalmasságának és a munkavállalók munkaköri alkalmasságának megállapítása során az alkalmasságot véleményező orvos kiegészítő vizsgálatokat rendelhet el a vizsgálat céljának érdekében. A kiegészítő vizsgálatokat a vonatkozó jogszabályok tételesen felsorolják a klinikai szakmai besorolásnak megfelelően.

A vizsgáló orvosnak meghatározott betegségek fennállása ill. arra való gyanú esetében kötelező kiegészítő szakorvosi vizsgálatra küldenie a vizsgált személyt/munkavállalót és csak annak szakvéleményével dönthet a vizsgált személy alkalmasságáról, korlátozásokról ill. alkalmatlanságról.

A kiegészítő egészségügyi vizsgálatok felnőttkori alvásfüggő légzészavarok – alvási apnoe – gyanúja esetében:

  • neuropszichológiai szűrő vizsgálat klinikai vagy neuroszakpszichológus szakvéleményével

  • szomnológiai szűrő vizsgálat szomnológus szakvéleményével

  • szomnológiai diagnosztikai szakvizsgálat ( szomnológus vagy szomnológus és neuropszichológus együttes szakvéleményével)

A kiegészítő egészségügyi vizsgálatok térítési díj köteles vizsgálatok, melyek díjtételeit Kormány rendelet határozza meg a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról címmel ill. egyéb esetben az egészségügyi szolgáltatók kötelesek azt nyilvánosan közzétenni.

Kapcsolat

hívjon

+36 70 452 40 89

Küldjön email-t

alvasmedicina@csoportpraxis.hu

Címünk

5000 Szolnok
Baross utca 49-51

Üzenet küldése

12 + 14 =