Közlekedésbiztonság – Orvosi alkalmassági vizsgálatok – Speciális kiegészítő egészségügyi vizsgálatok – Alvászavar szűrés – Pszichológiai alkalmasság

 Közlekedésbiztonság – Orvosi alkalmassági vizsgálatok – 
Speciális kiegészítő egészségügyi vizsgálatok –
Alvászavar szűrés – Pszichológiai alkalmasság

Bejelentkezés/Regisztráció az e-munkaegeszsegugy.hu integrált rendszerbe

Veronai buszbaleset: 12 évre ítélték a sofőrt

A hosszan elhúzódó előkészítő tárgyalások után felgyorsultak az események a 2017-es, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset perében. A bíró bejelentette, hogy gyorsított eljárásban zárhatják le az elsőfokú tárgyalást az elsőrendű vádlott, a buszsofőr, V. János esetében. A koronavírus-járvány miatt nem működött a bíróság, de ma fél 10-kor megkezdődött a meghallgatás. A sofőrt 12 évre ítélték. Ügyvédei fellebbeznek a döntés ellen, ami Olaszországban nem jelenti automatikusan azt, hogy az ítélet nem jogerős és nem mennek a szabadlábon védekező V. Jánosért a rendőrök, hogy már a börtönben várja a másodfokú tárgyalást. Dönthet úgy a bíró, hogy megkezdheti a büntetés letöltését, de általában a másodfokú döntés után válik jogerőssé. Az, hogy mikor viszik börtönbe V. Jánost, még nem tudni, mivel egyelőre az ítéletet sem indokolta a bíró és a fellebbezésre is szeptemberig van ideje az ügyvédeinek. Az ítéletnek amúgy része az is, hogy Olaszországban többé nem ülhet volán mögé V. János.

A buszbaleset áldozatainak és túlélőinek rokonai már az év elején várták Luciano Gorra ítéletét, amelyet ma kimondott a Veronai Városi Bíróságon. Ezzel lezárult a hosszan elhúzódó tárgyalás V. János számára első fokon. 

Bűnösnek találták, ügyvédjei bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Ezzel másodfokra kerül az ügy, és van egy harmadfokon eljáró testület is Olaszországban.

A mai ítélet után, amelyben 12 évet kapott V. János és amelyet még nem indokolt meg a bíró, akár el is indulhatnak a Magyarországon, szabadlábon védekező férfiért a magyar rendőrök, hogy börtönbe vigyék. Az olasz jog szerint ugyanis már az elsőfokú ítélet után elrendelhetik a büntetés megkezdését.

Bár szeptember előtt ez biztosan nem fog megtörténni, mivel addig kaptak időt az ügyvédei a fellebbezésre. Ugyanakkor a per közel sem zárul le V. János egyszer jogerőssé váló ítéletével, hiszen nem csak egy vádlottja van. A többi négyről feltehetően egy másik bíró dönt majd.

A tragédiában érintettek hozzátartozói régóta azt várják, hogy a bíró mondja ki, a buszsofőr bűnös, és a legszigorúbb büntetést kapja.

Januárban ez még 18 év lehetett volna, az ügyész ezt a maximumot kérte V. Jánosra, kiegészítő büntetésként pedig azt is, hogy vonják be örökre a buszsofőr jogosítványát. Emellett akkor minden érintett elítélte a biztosító viselkedését. A társaság ugyanis májusig nem volt hajlandó fizetni a hozzátartozóknak. Végül sikerült megállapodniuk a teljes kártérítési fedezet felosztásáról. Bejelentették, hogy az egyik legkomplexebb magyar biztosítási ügyben csaknem 1,89 milliárd forintot fizetnek ki a károsultaknak.

Ezek még érdekelhetik

Kapcsolat

hívjon

+36 70 452 40 89

Küldjön email-t

alvasmedicina@csoportpraxis.hu

Címünk

5000 Szolnok
Baross utca 49-51

Üzenet küldése

6 + 5 =